Oppslagstavle - Ellingstadåsen Vel

Gå til innhold

Hovedmeny:

OppslagstavleGRESSKARBONANZA ELLINGSTADÅSEN 2016


Våren har kommet og det nærmer seg startskuddet for årets gresskarkonkurranse på Ellingstadåsen! I år er sorten “Dill’s Atlantic”, Curcubita maxima, - altså en type kjempegresskar - så nå er det duket for mye gresskarsuppe på åsen denne høsten! Det er økologisk såvare fra Runåbergs frøer. Sorten kommer fra Howard Dill, en planteforedler i Nova Scotia, altså med et klima ikke altfor ulikt vårt. Denne gresskartypen innhar verdensrekorden på massive 913 kg, og frukter på 100 til 130 kg er visstnok ikke uvanlig der borte. Dette er ikke den beste spisesorten, så vi legger ved frø også til en mindre, mer matnyttig type også.

Som i fjor inviteres alle til å møte opp på Veltomta 1. mai kl 17.00 for utdeling av gresskarfrø, dyrkingstips og en naboprat.

De som ikke har mulighet til å møte opp denne dagen kan hente en pose med frø og skrive seg på deltakerlisten som vil bli liggende i velpostkassa fra 1.mai til 7. mai. En pose inneholder 2 frø og det er kun 1 pose per deltaker/husstand. Vi legger også en pose med

Det tar ca 120-130 dager fra spiring til ferdig gresskar på denne typen, så konkurransen blir avsluttet og vinner kåret ca 17. september hvis været i sommersesongen blir så bra som vi håper.

Vel møtt den 1. mai og til gresskarbonanza på Ellingstadåsen høsten 2016!


Vennlig hilsen fjorårets vinnere, med gresskaret "Rudolf" på 12,5 kg.

Annikken og Håkon
Bergliveien 7


Dyrkingstips:

Forså inne eller så direkte når jorden har blitt god og varm (15 - 20 C). Spiretid er ca en uke. Skjærer/skraper du litt av den ytterste kanten på frøet kan det bidra til raskere spiring, men vær forsiktig så du ikke skader frøet inne i skallet. Har du forsådd inne kan de plantes ut etter 3-4 uker og i god tid etter siste nattefrost. Herd plantene med å sette dem ut om dagen og ta dem inn om natten, og gi dem mindre næring/vann i disse dagene. Gresskar er ikke særlig glad i å ha det kaldt, så plasser dem i en solrik, varm beliggenhet, og minimum to meter fra hverandre hvis du har flere planter pga næringstilgang. De er heller ikke så glad i å bli tuklet med røttene, så vær forsiktig ved utplanting. De liker godt med næring (feks kompost - gresskar kan godt plantes rett i komposthaugen) - og rikelig med vann. Gresskar består av mellom 80 og 90 % vann, så ikke la jorden tørke ut for mye. Pass på så det ikke kommer for mye fuktighet på bladverket når du vanner, da det kan gi grobunn for soppsykdommer.
 
(Foto: hunnblomst med frukt)
Når gresskaret blomstrer og det dannes et minigresskar på stilkene under en hunblomst (hanblomstene har bare en tynn stilk) bør du følge med; bærer gresskaret mange frukter kan flere av disse med fordel knipes av så planten bruker energien til å danne ett eller maks to, store gresskar i stedet for flere medium. Det samme gjelder toppskuddet. Dette bør også knipes av etter hvert som blomstringen er i gang så planten ikke bruker unødvendig mye energi på å vokse seg lang, og lage masse bladmateriale framfor frukt. Lykke til!

 
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen